* Wetenswaardigheden

VILT ontstaat doordat de schubben van de wol in elkaar haken.  
De belangrijkste benodigdheden voor vilt maken zijn dan ook:
water, zeep, warmte, beweging en JE EIGEN ENERGIE EN CREATIVITEIT.


 Het wassen van wol en zijde

Wol is een uitstekende isolator tegen kou. Dat komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels veel stilstaande lucht zit. Wol kan veel vocht (tot 40% gewichtsprocenten) opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen. Tot een vochtgehalte van 17% treedt geen verandering van de eigenschappen van de vezels op. De vezel is zeer elastisch en kan 30 tot 40% worden uitgerekt zonder te breken. De treksterkte is echter veel lager dan die van b.v. linnen, katoen of kunstvezels. Daardoor is het een teer weefsel.
Het kan wel tegen weer en wind, maar het komt zolang het aan het schaap zit, natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water.

Wol schoont zichzelf en hoeft niet vaak te worden gewassen.

De wol moet absoluut met de hand gewassen worden. Beweeg het zacht heen en weer. Dat moet dan gebeuren in lauw water met een wol-zijde wasmiddel. De wol nooit uitwringen, maar voorzichtig uitknijpen.
Na het wassen een aantal malen uitspoelen, eveneens in lauw water.
Wol is echter vatbaar voor snelle temperatuurswisselingen. Langzaam verwarmen en/of afkoelen is dus cruciaal, anders krimpt de wol in elkaar door de schrikreactie.
Laat wol nooit weken want daardoor kan het gaan vervilten. De schade is onherroepelijk, de wolvezels blijven voorgoed in elkaar gekoekt.
Centrifugeren kan beter ook achterwege gelaten worden.
Tere wollen kleding kan men het beste liggend, of goed ondersteund laten drogen, waarbij het kledingstuk zo goed mogelijk in vorm wordt gebracht. Hang een trui nooit op met wasknijpers aan de mouwen.
Gebruik nooit wasverzachter voor de wol. Dit zet een soort film op de wol die ronduit schadelijk is voor de vezel en die al de goede eigenschappen van de wol teniet doet.

Powered by webXpress